MagazinMasonicOnline.com foloseste fisiere cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora close

Medalie Traian Vuia - Francmason roman

MM130

Nou

Medalie Traian Vuia - Francmason

Mai multe detalii

Stoc redus!

110 lei

More info

Medalie Traian Vuia - Francmason

Material: Tombac 

Calitate: PROOF 

Dimensiune: 27 mm 

Medalia este intr-o capsula de acril,cutie si insotita de certificatul de autenticitate.

Traian Vuia a fost un inventator român, pionier al aviaţiei mondiale, care şi-a construit singur propriul aparat de zbor. În anul 1906, lângă Paris, el a realizat primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, care s-a înălţat prin propria forţă de propulsie.

Aflat în capitala Franţei, Traian Vuia a încercat permanent să influenţeze destinul românilor din ţară. Astfel, la data de 30 aprilie 1918 a luat fiinţă la Paris „Consiliul Naţional al Românilor din Transilvania şi Bucovina”, al cărui preşedinte era Traian Vuia. Două săptămâni mai târziu, scoate primul număr al revistei La Transylvanie, organ de presă al Consiliului. De asemenea, Vuia a fost consilier în cadrul delegaţiei române de la Conferinţa de Pace de la Paris (1919-1920) unde, prin relaţiile pe care le-a cultivat, şi-a adus o importantă contribuţie la unificarea românilor.

În cadrul Conferinţei de Pace de la Paris, delegaţia română, cea care a semnat tratatul de pace de la Trianon, a fost condusă de Alexandru Vaida-Voevod. Această delegaţie avea în componenţă numeroase personalităţi, printre care: avocatul Voicu Niţescu, Mihai Şerban – licenţiat în agronomie şi doctor în drept, avocatul Gheorghe Crişan, poetul Ion Pillat, diplomatul Caius Brediceanu şi Traian Vuia – pionierul aviaţiei mondiale şi totodată doctor în drept. În contextul evenimentelor şi din raţiuni lesne de înţeles, grupul de români menţionaţi mai sus a fost primit în loja de intelectuali Ernest Renan, cu sediul chiar la Marele Orient al Franţei. Trebuie remarcat că unsprezece membri din această lojă, care număra peste o sută în total, erau jurnalişti, ceea ce este în măsură să explice presa favorabilă de care s-au bucurat românii la Conferinţa de Pace de la Paris.

Cererea de iniţiere a grupului de români datează din 14 mai 1919, dată la care izbucniseră deja primele neînţelegeri în cadrul tratativelor dintre marile puteri şi delegaţia română, condusă pentru început de Ion I.C. Brătianu şi ulterior de Alexandru Vaida-Voevod. Fratele Horia Nestorescu Bălceşti, renumit pentru  cercetările întreprinse în domeniul istoriei masoneriei române, apreciază că intenţia era însă mai veche, fiindcă la 8 mai 1919, conducătorul delegaţiei române ceruse conform uzanţelor masonice, un certificat de onorabilitate din partea reprezentanţei diplomatice române la Paris.

O dată cererea de intrare în masonerie primită, Maestrul venerabil al Lojii Ernest Renan o transmite la 24 mai 1919 Consiliului Ordinului, însoţită de o recomandare dintre cele mai călduroase: „Îmi permit să vă atrag atenţia binevoitoare asupra caracterului excepţional şi cu totul special al acestei cereri. Aceşti profani nu sunt decât de puţină vreme la Paris. Ei se vor reîntoarce după încheierea definitivă a păcii în România, unde anumite societăţi secrete funcţionează, dar unde francmasoneria nu există, şi unde, admişi în Ordinul nostru, ei se vor grăbi să constituie unul sau mai multe ateliere afiliate Marelui Orient al Franţei. Cererea lor este însoţită de certificatul de onorabilitate, cu caracter oficial, echivalentul cazierului lor judiciar. În plus, însuşi caracterul misiunii lor diplomatice îi pune la adăpost de orice suspiciune”.

Este consemnat că audierea conducătorul delegaţiei române, Alexandru Vaida-Voevod, a avut loc în 28 iulie 1919, iar a doua zi, Maestrul Venerabil al lojii Ernest Renan, Marcel Huart, l-a anunţat că, îndată după audieri, numeroasa adunare le-a fost în întregime favorabilă. Iniţierea în tainele francmasoneriei a lui Traian Vuia, împreună cu alţi membrii ai delegaţiei române, a avut loc la 4 august 1919.

În anii care au urmat, fratele Traian Vuia s-a implicat trup şi suflet în lupta pentru unirea Transilvaniei cu Regatul României.  Meritul i-a fost recunoscut câţiva ani mai târziu, atunci când, în 1931, a fost decorat de regele Carol al II-lea cu Ordinul Ferdinand I”, clasa comandor, pentru contribuţia adusă la înfăptuirea Marii Uniri”.

Recenzii

Scrieţi o recenzie

Medalie Traian Vuia - Francmason roman

Medalie Traian Vuia - Francmason roman

Medalie Traian Vuia - Francmason

Scrieţi o recenzie

30 alte produse din aceeași categorie: